WORKSHOPS

Onder voorbehoud, workshops worden nog aangevuld met informatie. 

WORKSHOP 1 
Persisterende Suïcidaliteit: Inzicht, Aanpak en Ondersteuning

dr. Saskia Knapen, psychiater, MBT therapeut en supervisor (io), TOPP-zorg
&
Sea Hermans, SPV en MBT basistherapeut, Altrecht

Persisterende suïcidaliteit is een kenmerk van de borderline persoonlijkheidsstoornis. De voortdurende suïcidale dreiging kan heftige gevoelens oproepen bij behandelaars, waardoor de behandeling zich kan gaan richten op het beheersen van het risicovolle gedrag, wat juist tot verdere escalatie van suïcidaal gedrag kan leiden en kan gaan interfereren met een effectieve behandeling.
Vanuit hechtingsperspectief kan suïcidaliteit begrepen worden als een (inadequate) poging tot emotieregulatie en het zoeken van nabijheid.
Behandelstrategieën zoals die gebruikt worden bij acute suïcidaliteit, blijken in de praktijk niet toepasbaar en kunnen zelfs contraproductief werken. In deze workshop willen we een alternatieve behandelstrategie bieden, gericht op het versterken van de autonomie, het bekrachtigen van gezond gedrag en het begrenzen van inadequaat gedrag, zodat een proces van begrijpen van suïcidaal gedrag op gang gebracht kan worden.
Hiertoe is het noodzakelijk om een afweging te maken tussen de risico’s van suïcidaal gedrag op korte termijn en op lange termijn. In afstemming met patiënt, naastbetrokkenen en andere hulpbronnen uit het professionele en informele netwerk, wordt een behandelplan opgesteld waarin de nadruk komt te liggen op het gezamenlijk begrijpen van (het ontstaan) van suïcidale gedachten, ontwikkelen van alternatieve coping en het bevorderen van emotieregulatie. 

WORKSHOP 2 
Gefixeerde Eenlingen in crisis

Bram Sizoo, Psychiater team dreigingsmanagement, politie

In deze workshop leer je over de achtergrond van individuen die gefixeerd zijn geraakt op een onderwerp of persoon en hoe die in beeld kunnen bij de spoedeisende psychiatrie. Er wordt in de workshop aandacht besteed aan de mogelijkheden voor samenwerking tussen politie en de ggz. Bram Sizoo deelt praktijkgerichte casuïstiek om te illustreren hoe het veiligheid- en het zorgdomein van elkaars kennis kunnen profiteren.

WORKSHOP 3 
Religie en suïcidaliteit: hoe werkt dat samen?
dr. Bart van den Brink, psychiater en hoofd behandelzaken Acute psychiatrie GGz Centraal 

De relatie tussen suïcidaliteit en zingeving, spiritualiteit, en religiositeit (ZSR) is op zijn minst veelzijdig te noemen. In deze lezing wordt een overzicht gegeven van alle kwantitatieve studies naar dit thema de afgelopen 50 jaar.
Welke aspecten zijn beschermend en welke risico verhogend, en heeft ZSR nu w
el of niet een overall beschermende invloed? Het blijkt uit te maken in welke culturele context iemand leeft.
H
et gaat er niet in de eerste plaats om of en van welk geloof men is, maar wat de werkzame elementen van dat geloof of van ongebonden spiritualiteit voor de betrokken persoon zijn.

Zo blijken morele bezwaren tegen suïcidaliteit een duidelijke rol te kunnen hebben. De beleving hiervan is ingevlochten in de alledaagse ervaring van gezondheid en ziekte, en kan direct inwerken op de mate van suïcidaliteit. De depressie heeft hierop ook
invloed. Bart van den Brink presenteert rond deze thematiek bevindingen vanuit zijn promotieonderzoek. Daarna gaan we in gesprek over de betekenis van deze bevindingen voor de acute psychiatrie.
 

WORKSHOP 4  

Autonomie Bevorderend Beleid bij complexe chronische suïcidaliteit
Maykel Michiels, Psychiater Manager Behandelzaken Crisisdienst, Stagecoördinator Spoedeisende Psychiatrie

Suïcidaliteit is veelvoorkomend in de GGZ. De ernstige en persisterende suïcidaliteit bij een kleine groep patiënten vormt daarbij een bijzondere uitdaging. Richtlijnen bieden onvoldoende houvast en crisisinterventies werken vaak averechts. Dit leidt tot een patroon van beveiligen en beheersen, met onvoldoende perspectief op herstel en mogelijk schadelijke gevolgen voor de patiënt. Om tot een meer gewogen en efficiënt behandelbeleid te komen, is een Autonomie Bevorderend Beleid (ABB) ontwikkeld.
In deze workshop gaan we in gesprek over het scheppen van voorwaarden voor zorgvuldig beleid, in het licht van moeizaam lopende behandelingen en hoge verwachtingen.


WORKSHOP 5 
Ketamine gebruik (onderzoek)

WORKSHOP 6 
APEx: Gestructureerde Multidisciplinaire Eerste Opvang bij Acute Verwardheid en Suïcidaliteit
David Baden, SEH-arts en oud-voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulpartsen (NVSHA)

Leren hoe je een patiënt met acute verwardheid kunt benaderen?
Heb jij wel eens te maken met een verwarde of onrustige patiënt? Heb je wel eens situaties waarin de veiligheid van jou of je patiënt in het gedrang is? Heb je wel eens het idee de situatie erger te maken door wat je doet of zegt?

Een gestructureerde aanpak kan je helpen!
Het is fijn om een ‘kapstok’ te hebben die jou voorbereidt op de opvang van een verwarde of suïcidale patiënt met én zonder lichamelijke klachten of oorzaken. Deze uniforme methode leer en oefen jij tijdens de APEx workshop (Acute Psychiatric Emergencies).